Carta Municipal de Barcelona
Aprovada per Llei 22/1998, de 30 de desembre. Parlament de Catalunya.

Títol preliminar

Article 1
1  La ciutat de Barcelona és la capital de Catalunya.
2  La ciutat de Barcelona gaudeix del règim jurídic especial establert per aquesta Carta.
3   El terme municipal de la ciutat de Barcelona és l'actual en el moment d'entrar en vigor aquesta Carta.  A iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, correspon al Parlament de Catalunya, mitjançant llei, l'alteració d'aquest terme municipal.

Article 2
1  L'Ajuntament de Barcelona ha de promoure i dur a terme activitats d'interès comú amb altres ciutats, especialment les adjacents, amb les altres administracions públiques i amb institucions i organismes europeus i internacionals, en l'àmbit de les competències que li atribueixen aquesta Carta i la legislació general de règim local.
2  L'Ajuntament de Barcelona ha de promoure que la ciutat sigui seu d'organismes dependents d'altres nivells d'administració i d'institucions europees i internacionals.

Article 3
1  La ciutat de Barcelona ostenta els títols que té atorgats en atenció a la seva història i la seva tradició, i, en concret, el de "Ciutat Comtal".
2  El segell oficial de la ciutat s'inspira en el de Pere III el Cerimoniós.
3  La bandera oficial de la ciutat incorpora sobre fons groc amb quatre barres vermelles, en sentit vertical, el símbol de la ciutat.

Proposta de la SCGHSVN de com haurien de redactar-se, d’una manera correcta, els punts de la Carta Municipal de Barcelona, referents als símbols de la ciutat.

Article 3
2. L’escut oficial de la ciutat és caironat i quarterat. El 1r i al 4t quarters són d’argent amb una creu plena de gules (la creu anomenada de Sant Jordi); i el 2n i el 3r són d’or amb 4 pals de gules. L’escut va timbrat amb una corona reial. 
3. La bandera oficial de la ciutat és quarterada. El quarter superior de l’asta i l’inferior del vol són blancs amb una creu plena vermella; el quarter superior del vol i l’inferior de l’asta tenen 9 pals d’igual amplada, 5 de grocs i 4 de vermells.

Article 4
1  El català, llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'Ajuntament de Barcelona.
2  L'Ajuntament de Barcelona ha de garantir l'ús del castellà, dins el marc constitucional i estatutari.  L'Ajuntament ha de fer possible l'atenció als ciutadans que pertanyen a minories lingüístiques.
3  L'Ajuntament de Barcelona ha de fomentar l'ús del català en l'àmbit de les relacions internacionals, per a promoure i reforçar el multilingüisme i la multiculturalitat en el marc mundial.

Article 5
En tot allò que no sigui previst en aquesta Carta són aplicables les normes generals sobre règim local i les normes reguladores dels diferents sectors de l'acció pública.

Article 6
Correspon a l'Ajuntament de Barcelona el desplegament reglamentari d'aquesta Carta en els àmbits de l'organització, les obres, les activitats i els serveis municipals.

Article 7
L'Ajuntament de Barcelona té legitimació per a recórrer directament davant el Tribunal Constitucional contra les lleis i disposicions amb força de llei d'Estat i de la Generalitat de Catalunya i, si escau, les disposicions de rang inferior, quan contravinguin a l'autonomia local, garantida per l'article 140 de la Constitució, d'acord amb el procediment i els termes establerts per la Llei orgànica del Tribunal Constitucional.