Aclariments i acta 15-01-04

Principal ] Amunt ]


Projecte Enxarxeu-ho!

Comentaris i aclariments sobre els seus objectius, el seu abast i les seves característiques.

Amb la voluntat (i obligació) de fer-nos entendre pel màxim nombre de persones, tractarem a continuació, en les nostres explicacions, que prevalgui sempre la didàctica per damunt del purisme tecnològic. Tan de bo si ho assolim i si no tindreu tot el dret a reclamar-nos-ho.

Ja es va dir en la reunió del 15 de gener que aquest no és un projecte "exclusivament d’informàtics" Aquest és un projecte de mobilització i d’engrescament dirigit per genealogistes que procurarà utilitzar, de la forma més eixerida possible - sense perdre mai de vista el binomi Cost/Benefici - les grans possibilitats de les tecnologies de la informació actuals, àmpliament a l’abast de tota mena d’usuaris.

"Enxarxeu-ho!", com el seu nom indica, vol dir "Poseu-ho a la Xarxa Internet!", és a dir que aquest projecte pretén engrescar a tothom que disposi (o pugui disposar) de forma particular de fons genealògics d’interès general (Majoritàriament, índexs, buidatges fotocòpies, microfilms i fotografies de llibres sagramentals i dels llibres dels registres civils) que els tregui a la llum, tot "penjant-los" a la Xarxa Internet e informant del fet a la Societat Catalana de Genealogia perquè aquesta pugui mantenir actualitzada la informació de la Base de Dades Genealògica de les localitats de l’àmbit lingüístic català.

Quan a "Enxarxeu-ho!" parlem de "Base de Dades" ho fem d’una forma conceptual (Com quan ho fem també al parlar de "Dades" o "Arxius") "Enxarxeu-ho!" no està proposant crear un sistema d’informació específic basat en un software específic de gestió de base de dades (DBMS) com ara Access, SQL Server, o DB2. No estem proposant construir el típic sistema d’informació d’ús i propietat especifica, accessible via Internet a determinades persones. Per altra banda no tindríem res a objectar si un altre projecte o una altra institució (amb notables recursos econòmics) pretengués tan ambiciós objectiu.

"Enxarxeu-ho!" ja utilitza i continuarà utilitzant com a suport, la que, en termes actuals, es podria anomenar "La mare de totes les bases de dades": La Xarxa Internet. En escollir aquesta opció, "Enxarxeu-ho!" reafirma la universalitat de la seva opció, així com el seu esperit transparent i gens patrimonialista envers als fons genealògics.

Aquesta voluntat de ser de "Enxarxeu-ho!" converteix en innecessaris una colla de debats "paralitzants" que potser podrien semblar ineludibles en un sistema convencional. A "Enxarxeu-ho!" ja no és necessari discutir si és millor un sistema basat en (1) fotografies de les inscripcions o si és millor un sistema basat en (2) buidatges estructurats (Fitxes) o en (3) transcripcions literals completes del text de les inscripcions. Tampoc no cal discutir si és millor fer índexs (de fet, els índexs són buidatges molt senzills) o si és millor, posats a fer, de fer un buidatge completissim de cada inscripció. Qui tingui ganes d’anar per feina i fer índexs "per un tub" serà tan benvingut a "Enxarxeu-ho!" com qui, per les raons que sigui, el pugui satisfer més de fer un buidatge exhaustiu de tota la informació de les inscripcions que disposa. Tot el material serà molt benvingut.

Tot el que acabem de dir pretén ser esclaridor. Hem pretès explicar més concretament "que és" i "que no és" el projecte "Enxarxeu-ho!". El que no pretenem de cap manera – mai ho repetirem prou – és excloure a ningú, ans tot el contrari. Tan de bo vingués tothom.

Ben aviat us farem arribar el resum de la reunió del dia 15 (falta afegir unes dades específiques).

Ricard Flores / "Enxarxeu-ho!"



ACTA. 

Reunió de 15 de Gener del 2004. Actualitzada 31-01-04

Societat Catalana de Genealogia... (SCGHSVN)

Projecte "Enxarxeu-ho!" 

Assistència molt nombrosa (34 persones). Notable Puntualitat; Alta Participació; Aportacions molt positives i constructives; Excel·lent Ambient. Presideix la mesa el Sr. Armand de Fluvià. Ponents: Ramon Rovira i Ricard Flores. Presència dels membres de la Junta de la Societat, dels socis i d'altres Organismes i persones interessades en el tema, com ara el Centre d'Estudis Demografics, representat pel senyor Miquel Valls i Figols; i el Grup de Recerca Demogràfic i Genealògic (GREDEG) representat pels senyors: Salvador Vega i Ferrer, Jaume Saló i Soler, i Jordi Cama i Rivas.
La nostra Benvinguda i el nostre agraïment per la seva assistència.

Es fa una breu exposició sobre el concepte i els antecedents dels buidatges. S’exposa també els conceptes, en tres nivells:

Inventaris / Indexs i Buidatges / Inscripcions

Sobre Inventaris es presenta el CD-Rom "Guía de los Archivos de la Iglesia en España" del 2001 (Informació per parròquia, sobre la data més antiga de les inscripcions sagramentals disponibles). També se'ns comunica per part del senyor Miquel Valls i Figols, que el Centre d'Estudis Demografics http://www.ced.uab.cat està elaborant, a punt de concloure, un acurat inventari dels fons de les parròquies de Catalunya.

Es fa referència també a altres "Inventaris per localitat" com ara el dels Mormons, sens dubte el més important i universal; Per cercar directament per localitat "Place Search" (Cerca per localitat) cal anar a: http://www.familysearch.org

Indexs i Buidatges; Des d'un punt de vista "Beneficis/Cost" aquest és un tema de màxim interès i prioritat. Es ressalta la potencialitat del "fitxer de text" (Susceptible de recerca "electrònica" versus la "Fidelitat" del "Fitxer foto" (susceptible de recerca manual). S’insisteix que no són alternatives excloents, ans al contrari, en el si d’aquest projecte.

El coordinadors del projecte manifesten un notable "escrúpol" d’evitar que qüestions de format o normalització de fitxers puguin inhibir alguna valuosa contribució. Valorarem les aportacions sobre tot pel seu contingut i no pas pel seu format. Es comenta que l’escrúpol és lloable en la intenció, però que no ha de ser incompatible amb establir i recomanar unes pautes de treball, avalades per la Societat, sobre com procedir pel que fa a formats i eines, a les tasques de buidatge. S’acorda crear un equip de treball específic per a aquest punt que anomenarem grup de "Normalització" . Els resultats (Normes, Pautes, Formats, etc.) es publicaran a la web de la Societat.

També es va proposar, posteriorment, convidar els socis amb experiència real de fer índexs, buidatges, fotografies i transcripcions, a exposar la seva experiència, en sessions de treball, als socis que volen estrenar-se en aquestes activitats.

Es proposa i s’acorda que en la web de la Societat, complementant la ja estrenada "Relació general d’índexs i buidatges" (ordenada per localitat) hi hagi també una relació de treballs en curs (També ordenats per localitat) a fi de conèixer quins Fons o índexs de Fons "estan al caure" i també per evitar duplicació d’esforços. (Veure relació annexa)

Llista de persones que estan treballant i que després ens passaran els resultats:

Arbúcies: Matrimonis. Mercè Fernández
Sant Pau de la Garrotxa:
Maria Vilas
Alella:
Jordi Prats i Bonet
Mura: Ramon Monclús i Font
Sant Llorenç de Savall: Ramon Monclús i Font
Badalona: Teresa Riba
Dosrius (Maresme): Agustí Guinart
La Pobla:
  Notarials. Carles Coca
Queixans: Sofia Garçon
Puerto Seguro (Salamanca): Mercè Fernández

S’ofereixen per ajudar en treballs d’altres "buidadors":

Joan Garcia i Santiago
René Sans

Altres que no vam anotar, als que agrairem reiteració per escrit (disculpeu)

Es defineixen uns grups de treball específics dins del projecte:

1.- Institucions

2.- Voluntariat

3.- Tecnologia.

4.- Control de Qualitat

5.-Explotació/Operació del Sistema

6.- Normalització

7.- Interdisciplinari

8.- Legislació

Grups de treball (escolliu i contesteu com més aviat millor)

1.- Institucions (Captació de fons d’institucions o llocs centralitzats. Per exemple el de "Esposalles" del Capitular de Barcelona)

2.- Voluntariat (Organitzar el lideratge i l'engrescament de la captació de fons de parròquies o arxius locals en concret, en general treballats i elaborats de forma individual pels genealogistes)

3.- Tecnologies (Participar en la Definició i Disseny de tot el Sistema tecnològic que ha de donar suport a la Base de Dades de la Societat)

4.- Control de qualitat. (Organitzar el Contrapès imprescindible a la valuosa tasca de Voluntariat, cara a garantir el rigor científic)

5.-Explotació/Operació del Sistema (Web): Ramon Rovira

6.-Normalització (Participar en la definició de pautes, normes, formats, eines d’usuari i estàndards).

7.- Interdisciplinari (coordinar els nostres interessos amb els d’altres disciplines: Demografia, Sociologia, etc.)

8.- Legislació

Es convida a tots els assistents a oferir-se, via e-mail, a participar en els equips de treball en els temes que els resultin més adequats (Tothom es benvingut!). Aquest és un punt molt important per a l’èxit del projecte. "Perquè el tenir un propòsit no és fer feina" (Joan Salvat-Papasseit)

Sobre la qüestió de si disposar d’aquesta informació ha de costar diners o ha de ser gratuït, es fa referència als profunds canvis de valors que la tecnologia està provocant (Pirateria, Música a la xarxa, etc.) Es recalca que no hi ha respostes clares; Que en principi es fa una (potser ingènua) aposta per la gratuïtat. Es convida a ser generós a l’hora de compartir informació, i en tot cas, sempre s’hi és a temps a rectificar.

Agraïm molt l’assistència i la participació de tothom. Agraïm moltísim les aportacions de Fons (meravellós exemple del que ha de fer tothom) Agraïm molt la participació activa en els diferents grups dels projecte.

En breu, constituirem els diferents grups de treball (envieu-nos el vostre oferiment ara mateix! 
Us convocarem, grup a grup, per començar a treballar de forma específica.

Si fóra el cas, feu-nos saber qui està treballant en què, com ho està fent, i quan té previst lliurar resultats.

Aportacions específiques d’índexs, buidatges i imatges de Fons:

Socis "Donants" d’"Enxarxeu-ho!"

Josep Cargol i Descaire: Baptismes, de Vall-Llobrega

Abelard Chimisanas i Julià: Matrimonis, Mongat i Tiana

Teresa Macià i Costa: Baptismes, de Sant Feliu de Codines

Ramon Monclús i Font: Matrimonis, d’Olesa de Montserrat

Ramon Rovira i Tobella: Baptismes i Fons Notarials, de Gelida

A tots el nostre agraïment pel seu esforç i per la seva generositat

Si us plau, feu-nos notar qualsevol error o omissió en aquest extracte i podrem fer la rectificació oportuna.

"Somos el tiempo que nos queda" José Manuel Caballero Bonald, poeta

Fins aviat,

Ramon Rovira i Ricard Flores "Enxarxeu-ho!