Banderes

Principal ] Amunt ] Introducció general a l'heràldica cívica ] Reglaments dels símbols dels Ens Locals de Catalunya ] Heràldica fraudulenta ] Noblesa i Heràldica ] [ Banderes ]


El significat de les quatre faixes vermelles sobre fons groc
 

Originàriament és la bandera dels comtes de Barcelona, que després van ésser reis d'Aragó, de València i de Mallorca. Al regnat del comte-rei Martí I l'Humà aquesta bandera personal, familiar o dinàstica ja havia agafat també un caràcter territorial al principat de Catalunya o comtat de Barcelona, que és el mateix. Això és palès principalment en dos documents, un del 25.9.1396, quan al Parlament General de Barcelona, la comtessa-reina Maria de Luna, muller d'aquell sobirà diu "que les galeres no portin altres banderes, cendals o panyos que els del comtat de Barcelona, o sigui, només barres grogues i vermelles". L'altre és del propi monarca, a la seva proposició a les Corts de Perpinyà, el 26.1.1406: "...hem proposat de parlar de la glòria del principat de Catalunya...un acte molt virtuós que el senyor rei nostre besavi [Jaume II] féu quan va trametre el senyor rei nostre avi [Alfons III], a la conquesta de Sardenya. El qual, tenint la nostra reial bandera a les mans, li digué aquestes paraules: fill, jo us dono la bandera nostra antiga del principat de Catalunya...la dita nostra bandera reial...". És per això que l'únic dels quatre territoris abans esmentats que té com a pròpia l'antiga bandera comtal-reial és el principat de Catalunya. Als altres territoris també els pertoca, però afegint-hi una diferència (l'escut a Aragó, la corona al País Valencià i el castell a les Illes). 
Quin significat tenen aquestes quatre faixes  (abans denominades barres)?. Ningú no ho sap, perquè el comte de Barcelona que va fer aquesta elecció mai no va deixar explicades les seves raons. Ni ell ni cap dels seus successors.

Web sobre banderes de tot el món (Flags Of The World). 
Web sobre banderes (Cyber-flag)

Heràldica Europea i genealogies nobiliàries

International Civic Arms


 

LES BANDERES

Aragó

 

Balears

Catalunya

València

ALTRES BANDERES I ESCUTS

Provença
(França)

La bandera de Provença són pals i no faixes

Bandera 
i escut

  

Escut de
MILLAU
(França)
 Regió: Midi-Pyrénées
 Departament: Aveyron

Escut d'Ais
 de Provença
(Aix-en-Provence)

(Bouches du Rhône)
França

Escut de
Gavaldà
(Gévaudan)

(Lozère)
França

Escut de Brinhòlas
(Var)
França

Escut de Barceloneta de Provença
(Alps de l'Alta Provença)
França
Tot i que l'origen són les armes dels comtes Barcelona posen tres pals d'or

Escut de
Perpinyà
(Rosselló)

França

Escut de
l'Alguer
(Alghero)
Itàlia

Escut del Principat d'Andorra.

2n i 4rt quarter amb les armes de Foix (tres pals) i de Bearn (dues vaques). El 3r quarter els quatre pals de Catalunya.

Escut de l'antic comtat de Foix.
D'or amb tres pals de gules.
(França)
(Compte! només té tres pals, no quatre com Catalunya).

Alta Calabria (Itàlia)

Terra d'Òtranto
Pulla
(Itàlia)

Sicília
(Itàlia)