Símbols de Barcelona

Principal ] Amunt ] L'ordre dels cognoms ] Els orígens familiars del senescal de Barcelona ] Els escuts heràldics ] L'escut de Barcelona ] L'escut de Catalunya ] L'escut d'Espanya ] Noblesa i Heràldica ] Casal de Barcelona ] Almanaque gotha ] Les corones als escuts ] La recerca dels avantpassats amb la Internet ] [ Símbols de Barcelona ] Validesa actual i confirmació oficial de l’Heràldica ] Símbols de Barcelona i Ortografia Heràldica ] El contenciós sobre els símbols de Barcelona ] La immigració occitana a Catalunya ] L’Arxiu anomenat de la Corona d'Aragó ] Les relliscades de la genealogia ] El català arriba al RC ]


Tornem-hi amb els símbols


Crec que Jordi Portabella s'equivoca en declarar que per canviar la bandera de Barcelona -la que ara hissa l'Ajuntament, la del nyap- calen els vots de dos terços dels regidors (AVUI, 8 de novembre). No es pot canviar oficialment res que no és oficial, i aquesta bandera no ho és perquè no és legal. Incompleix molts articles de la llei d'administració local i del reglament de símbols dels ens locals. Cap autoritat en vexil·lologia ni en heràldica no l'ha definida.
El reglament prohibeix expressament l'escut a la bandera. L'Ajuntament en va aprovar dos, d'escuts, als quals anomena "segell" i "símbol" respectivament. Mai no n'ha demanat oficialment la legalització a la Generalitat. Cap dels dos, ni la bandera, són en els registres corresponents ni s'han publicat en el DOGC. Als que hi vam presentar al·legacions, l'Ajuntament ens va comunicar que les desestimava, sense donar-nos-en ni un motiu.
No és exacte el que l'alcalde Clos va afirmar: "El tema de la bandera està molt ben resolt i amb consens" (AVUI, 7 de març). "La bandera està aprovada pel Parlament de Catalunya, té rang de llei, està en l'article 3 de la Carta de Barcelona, aprovada per unanimitat a l'Ajuntament i al Parlament. Per tant, ja està bé de ressuscitar temes resolts" (AVUI, 10 de juny).
Primer: si hi va haver consens a l'Ajuntament, no hi ha l'aprovació explícita de la Generalitat. Segon: el Parlament va aprovar la carta i un dels seus punts tracta de la bandera, però ni la descriu ni es refereix explícitament a la del nyap. A part, encara estem a l'espera de la decisió del TSJC sobre els recursos presentats per ERC i la Societat Heràldica (SCGHSV).
Pel que fa a les cartes del senyor Oriol Panyella (AVUI, 29 d'octubre i 15 de novembre), penso que l'Ajuntament, o en el seu cas la Generalitat, hauria de retirar l'omnipresent nyap -ofèn la tradició i l'heràldica- i, per tant, la bandera. Per il·legals. Tinc entès que els municipis que no han procedit a l'oficialització dels seus símbols només poden ser representats per l'emblema de la Generalitat o l'escut de l'Estat, i les banderes de Catalunya o espanyola.

Josep Porter i Moix
Vexil·lòleg i periodista
Barcelona

Publicat al diari Avui 7-12-1999. Opinió. La Bústia.