Valoracions Diada de la Societat 2012

L’any 2012, “la Diada” va està dedicada a la vida quotidiana d’una masia, abans i ara. Durant tot el dia van anar passant un bon nombre de persones, tant membres de “la Societat”, com visitants que aprofitaven la “Jornada de Portes Obertes” de l’Arxiu Nacional de Catalunya,  per interessar-se també per les nostres activitats. Es van programar  quatre conferències relacionades amb temes rurals, una exposició amb tota classe d’eines del camp, utensilis habituals de trobar a les masies, vestits típics de la pagesia catalana, música, refranys, llibres…L’exposició es completava amb uns grans panells amb fotografies i dibuixos de les tipologies més freqüents per comarques de les masies catalanes, gentilesa d’Edicions 62, que ens va donar el permís per reproduir-les del seu llibre “La casa rural a Catalunya” de Marc-Aureli Vila i Montserrat Sagarra (Edicions 62, Barcelona, 1980) Com ja va sent habitual dels últims anys, també es va aprofitar la “Diada” per donar els premis als guanyadors del concurs literari “Sant Jordi”. Per acabar, a les 6h de la tarda, es va obsequiar a tots els assistents, amb unes pastes i una copa de cava.

Programa Diada 2012

 

junta

L’EXPOSICIÓ: “La vida al mas i pagès”

L’exposició de la “Diada” es va situar al vestíbul de l’Arxiu Nacional i tal i com el seu nom indicava, es dedicà a tot allò que envolta el món de la pagesia catalana: eines, vestits típics dels pagesos, utensilis de cuina i per recol·lectar, etc… Tot ordenat en quatre vitrines horitzontals on s’exposaven alguns exemples de literatura, música, ballets i llibres d’antropologia referents al món rural; eines, un calendari del pagès, etc… Quatre vitrines verticals, una per cada estació de l’any amb una sèrie de petits panells amb refranys al·lusius al camp i al conreu, panells amb imatges de representacions dels mesos i les estacions, productes naturals col·locats en cistellets, utensilis diversos i al centre del vestíbul, tres grans panells amb tipologies típiques de les masies catalanes segons les diferents comarques. A l’entrada, juntament amb els tríptics del programa, hi havia un cistell més gran amb herbes aromàtiques.

L’exposició va ser un èxit i es va donar les gràcies a totes aquelles persones que ens van deixar els objectes: Arxiu Morera-Martí de Gelida, Mayol-Mora; família Gaju; família Rovira-Bordonau; Xavier Salicrú i Siscart del Mas Can Reig de Sant Genís de Palafolls; Ramon Rovira i Tubella;Juanjo Cortés i García; i Maria dels Àngels Espert i Clanxet. Molt especialment també a na Cristina Gómez del Departament de Drets d’Autor del Grup 62.

Andrea Rovira i Bordonau en va ser la comissària; Àngels Espert i Clanxet va tenir cura del disseny i el muntatge i es van ocupar de la difusió i logística Rosa Salvadó i Rumech i Jordi Sunyer i Gomà respectivament.

Conferències

“Can Xercavins de Rubí: vuit segles de dinastia rural”.-La primera conferència del matí va anar a càrrec d’Enric Escofet i Xercavins, estudiant de primer curs d’Història a l’UAB, membre d’una de les nissagues més antigues de Rubí, que ha fet un extraordinari estudi sobre la seva família, remuntant-se fins a l’Edat Mitjana. Va ser presentat per la nostra companya Dolors Vila i Llivina (Coordinadora del Grup de Genealogia)

“El Mas Bulló, una masia al cor de la Catalunya Vella”:Araceli Coll i Sanabra, Miquel Domingo i Pujadas, Josep Climent i Parcet, membres del Seminari Permanent de Paleografia, encapçalats pel seu coordinador: Avel·lí André y Gabián, van fer-nos una exposició acurada de les conclusions a les que han anat arribant després d’anys de transcriure i estudiar els pergamins del Mas Bulló. Van ser presentats pel nostre President, Juanjo Cortés i García.

“Genealogies de masies”: Entre Esteve Canyameres i Ramoneda i Ramon Rovira i Tubella, dos excel·lents coneixedors del món de les masies, es va organitzar un debat sobre aquest entorn familiar i el seu dia a dia. El debat va ser molt interessant amb força participació dels assistents. Els dos conferenciants van ser presentats pel nostre President, Juanjo Cortés i García.

“Viure a pagès al segle XXI”: Malgrat tenir emparaulada una conferència amb la directora del nou Museu de la Pagesia de Santa Susana (Maresme) des de feia mesos, a última hora aquesta senyora no es va presentar i vem tenir la gran sort de poder comptar amb el nostre company i bon amic Xavier Salicrú i Siscart, pagès de Sant Genís de Palafolls, que va acceptar de bon grat ocupar el seu lloc i parlar-nos de la seva experiència com propietari d’una masia, que, juntament amb la seva família, conrea productes de cultius ecològics. Es va guanyar moltíssim amb el canvi, ja que la xerrada va ser interessantíssima i va motivar la participació i el col·loqui dels assistents. Com l’anterior, va ser presentat pel nostre President, Juanjo Cortés i García.

Tallers Infantils

Com ja va sent habitual els últims anys, es van muntar uns tallers didàctics per als nens que acompanyaven als seus pares a la “Diada”, en col·laboració amb el Departament de Restauració de l’Arxiu Nacional, i com també va sent  habitual, van ser un èxit. Durant tot el dia no van parar de passar a dibuixar, retallar, muntar trencaclosques, etc… Les persones que van tenir cura dels nens i nenes i es van encarregar d’ajudar-los en el taller van ser: Andrea Rovira i Bordonau, Sílvia Crespo i Espert i Jordi Sunyer i Gomà.  

III Concurs Literari Sant Jordi

Al migdia, just abans d’anar-nos-en a dinar, es van donar els premis del concurs literari “Sant Jordi”, que en aquesta ocasió va tenir molt poca participació. Les premiades van ser en la categoria d’adult: Núria Roca i Fàbrega i en la categoria infantil: Mercè Mayol i Roca.
Per l’any 2013 es canviaran les bases per mirar de promoure més la participació.
Diada de “ La Societat”

L’any 2012, “la Diada” va està dedicada a la vida quotidiana d’una masia, abans i ara.
Durant tot el dia van anar passant un bon nombre de persones, tant membres de “la Societat”, com visitants que aprofitaven la “Jornada de Portes Obertes” de l’Arxiu Nacional de Catalunya,  per interessar-se també per les nostres activitats.
Es van programar  quatre conferències relacionades amb temes rurals, una exposició amb tota classe d’eines del camp, utensilis habituals de trobar a les masies, vestits típics de la pagesia catalana, música, refranys, llibres…L’exposició es completava amb uns grans panells amb fotografies i dibuixos de les tipologies més freqüents per comarques de les masies catalanes, gentilesa d’Edicions 62, que ens va donar el permís per reproduir-les del seu llibre “La casa rural a Catalunya” de Marc-Aureli Vila i Montserrat Sagarra (Edicions 62, Barcelona, 1980)
Com ja va sent habitual dels últims anys, també es va aprofitar la “Diada” per donar els premis als guanyadors del concurs literari “Sant Jordi”.
Per acabar, a les 6h de la tarda, es va obsequiar a tots els assistents, amb unes pastes i una copa de cava.

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top