sigilografia

Què és la sigil·lografia?

És la disciplina que tracta la morfologia i la tipologia dels segells que autentifiquen els documents públics i privats a través de les èpoques, estudiant-los i classificant-los en qualsevol de les seves dues presentacions: matriu (instrument que serveix per a segellar) i empremta (resultat del segellat en diverses matèries).

 

La sigil·lografia com a disciplina

A nivell científic els estudis sigil·logràfics aparegueren cap al segle XVII , quan els principals diplomatistes de l’època (escola benedictina) només els consideraven d’interès subsidiari. Però gràcies a la publicació de col·leccions de segells obtinguts a base de dibuixos i calcs, finalment la sigil·lografia es convertí en una disciplina auxiliar de la història, directament relacionada amb l’arqueologia, la diplomàtica, la paleografia, l’epigrafia, l’ iconografia, l’hagiografia, la biografia, la cronologia, la sumptuària i la indumentària.

Actualment es troba íntimament relacionada amb l’arxivística existint una comissió internacional de sigil·lografia que depèn del Consell Internacional d’Arxius.

A casa nostra és clàssica la tasca d’estudi i catalogació que va portar a terme Ferran de Sagarra i de Siscar, plasmada en la seva obra Sigil·lografia catalana (1916- 1932).

 

Breu història dels segells

El segell com a matriu ja fou conegut pels antics imperis (des dels mesopotàmics fins als romans) i principalment representaven personatges o escenes mitològiques. Tot i així cal esmentar que els exemplars sigil·logràfics d’abans del segle XII són escassos, mentre que en els segles XIV i XV hi abunden, ja que no només els reis, eclesiàstics i comunitats utilitzaven segells, sinó que també ho feren els particulars, els cavallers, els burgesos, els mercaders, els gremis i fins hi tot els menestrals (que l’usaven com a signatura).

Amb el temps la icnografia dels segells s’anà enriquint gradualment i adoptà diferents representacions del personatge o l’entitat.

 

 

Signes, segells i firmes de reines de la Corona d'Aragó

 

Propers tallers de Sigil·lografia

No hi ha cap esdeviment.

Propers cursos de Sigil·lografia

No hi ha cap esdeviment.

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top