Valoracions Diada de la Societat 2014

Coincidint, com sempre, amb la Jornada de Portes Obertes que realitza l’Arxiu Nacional de Catalunya celebra pel “Dia Internacional dels Arxius”, el dissabte 8 de juny, la SCGHSVN va organitzar la “Diada de la Societat”, aquesta vegada dedicada a dos esdeveniments dels quals es celebraven el primer centenari: el començament de la Iª Guerra Mundial, la “Gran Guerra” i de la Mancomunitat de Catalunya. El programa es va iniciar a les 10h del matí, amb la benvinguda del nostre President Juan-José Cortés, que va donar pas a les dues conferències.

Programa Diada 2014

junta

Conferencies

“La Mancomunitat de Catalunya. Centenari del Naixement d’un projecte”, va anar a càrrec d’Oriol Canals (Historiador per l’UAB), que va fer una exposició molt didàctica i documentada del que va representar en el seu moment i que va quedar truncada amb l’adveniment de la Dictadura de Primo de Rivera que la va suprimir.
“La 1ª Guerra Mundial y su repercusión sobre el arte y la cultura del siglo XX”, a càrrec de Sheila Eroles (Historiadora de l’Art i animadora cultural), que va exposar com la guerra va significar un trencament amb totes les tendències anteriors i el sorgiment de les noves que influenciarien al llarg de tot el segle XX.

 Exposició

L’exposició de la “Diada” aquesta vegada es va dividir amb dos àmbits: “La Gran Guerra” i “La Mancomunitat”, amb espais ven diferenciats, per no barrejar-se i on s’exposavan arbres genealògics i heràldica de les cases regnants a Europa, mapes, cartells, uniformes, caps militars, presidents de govern, literatura i cinema relatius a la Guerra. Sobre la Mancomunitat, apart de fotografies, s’exposaven documents originals del fons que es guarda a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que ens van cedir des de la Direcció de l’Arxiu, a la que ja vem donar les gràcies I les reiterem de nou.

 Concurs Literari “Sant Jordi”


Al final del matí va tenir lloc el repartiment dels premis del Concurs Literari que organitza “la Societat”. Araceli Coll i Sanabra, presidenta del jurat va fer entrega dels premis: categoria infantil a Núria Mayol i Roca (8anys), que va presentar el dibuix d’un escut; categoria socis-familiars a Mercè Mayol I Roca (14 anys) que va presentar el text “Pensaments”; categoria d’escoles a Paula Pérez (13 anys) de l’escola Salesians Sant Joan Bosco d’Horta, que va presentar un poema molt emotiu: “El meu tiet”.

 Taula Rodona: Fem 30 anys!

Després de dinar tot junts, alguns dels nostres socis i membres de la Junta, es va tornar a l’Arxiu i es va organitzar una Taula Rodona, moderada pel President, entres alguns dels socis més antics I alguns dels més nous, per parlar del passat I futur de “la Societat”. Els participants van ser: Ramon Alberch i Fugueras (soci núm.25), Dolors Saperas i Lardiez (sòcia núm.124), Roser Tey i Freixa (sòcia núm.114), Enric Ximenis i Caamaño (soci núm.347) i Abigaïl García i Álvarez (sòcia núm.828), que van expressar les seves experiències, anècdotes, aprenentatges i  en general tot el que els hi ha aportat i pot aportar en el futur.

 

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top