Santa Maria de Vallverd: tres segles de comunitat cistercenca femenina

15 Mai 2023

Amb l’horitzó dels 850 anys de la fundació de Santa Maria de Vallverd, complerts l’any passat, els professors Xavier Mora Giné i Avel·lí André Gabián van estudiar, transcriure i compilar la documentació històrica d’aquest antic monestir que, entre els segles XII i XV, va acollir una comunitat femenina del Císter. Un centenar llarg de pergamins i documents diversos van esdevenir la “Col·lecció Diplomàtica de Santa Maria de Vallverd”, que els autors presentaran dilluns 22 de maig, a partir de les 18.30 hores, a la seu de la Societat Catalana de Genealogia. Santa Maria de Vallverd està situat a l’antic nucli de Tragó de Noguera, incorporat l’any 1964 a Os de Balaguer.

Els ponents faran també una breu presentació del seu llibre “A propòsit del testament del comte Ermengol X d’Urgell”. El volum recull diversos documents inèdits, entre els quals el darrer testament del comte, que va morir sense descendència.

Xavier Mora, Doctor en Ciències Matemàtiques i Professor Titular de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Avel·lí André, Llicenciat en Filologia Clàssica i Catedràtic d’Institut, estan vinculats a la Societat Catalana de Genealogia des de l’any 2002. A més de ser-ne molts anys membres de la Junta, André hi dirigeix el Seminari Permanent de Paleografia i hi ha impartit cursos de Llatí. Xavier Mora, per la seva banda, hi ha impartit diversos anys el curs de Paleografia.

La presentació es podrà seguir des de l’Arxiu Nacional de Catalunya i en streaming pel canal YouTube de la SCGHSVN.

Tag :

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top